Bihać Klub boraca (BI) Novosti Pojedinci Rezime

ZANIMLJIVA PRIČA: Bišćanin Haris Delić o svom putu u svijetu boksa

Haris Delić je rođen 07.02.1989 godine u Bihaću i prve bokserske korake je naučio od trenera Safića, a u osmom mjesecu ove godine, pred Harisom je drugi po redu profesionalni meč u Frankfurtu. Ekskluzivno za naš portal Haris nije krio emocije za grad Bihać, rijeku Unu, svoju porodicu, svog prvog trenera i životni put u svijetu boksa, a mi Vam donosimo veoma lijepu, zanimljivu priču:

 

“Rastao sam uz Unu i na Uni, jer sam rođen u Bihaću, najljepšem gradu na svijetu, 7.2.1989. godine. Moja prva dječija zapažanja, emocije i senzibilitet prema porodici, drugim ljudima i okolini prekinuo je rat.

Imao sam nepune tri godine kada je mama, sestru i mene, odvela u Austriju, u izbjeglištvo. Sjećam se da sam pogledom tražio išta poznato, ali su slike imale drugačije oblike i zvukove od onih na koje sam navikao.

Mislim da sam se već tada, prvi put naljutio. Poslije pet godina, opet su nas premjestili, zapravo vratili u Bihać. Ponovo nove boje, novi likovi, novi mirisi. Ali je Una ostala ista. Vratio sam joj se. Danima sam se sa svojim drugovima natjecao kajakom na njenim slapovima i brzacima. U raftovima vozio turiste i zaljubljenike u našu smaragdnu ljepoticu.

A onda sam u društvu momaka širokih pleća otišao u neku dvoranu, gdje su se razmjenjivali snažni udarci u duguljastu oblu vreću, što se klatila na dugom konopcu. Momci su sitnim ali žustrim i brzim koracima poskakivali oko vreće i jakim trzajima ruku udarali u nju. Pozvao me čovjek koji im je davao upute, da im se pridružim i pokažem šta mogu. Bio je to Samir Safić, trener Bokserskog kluba Bihać.

U mojim je očima prepoznao želju, iznenađenje, strast i onu ljutnju koju sam želio iskaliti na toj vreći. On mi je pokazao prve korake, prve poteze i trzaje rukama i tijelom. Zbog njega sam se, vjerujem, zaljubio u ovaj sport.

Trenirao sam mnogo i dugo. Životne prilike su me odvele ponovo u Austriju, u Graz. Ovdje sam, tražeći načina da se ubacim u kakav bokserski klub, upoznao sjajnog trenera, menadžera i bivšeg svjetskog šampiona u boksu, našeg čovjeka Bosanca, Salku Mahmića.

A onda je sve krenulo u smijeru ostvarivanja moga željenog cilja i davne želje. Salko me trenirao, naučio svemu, pokazao mi sve tajne i finese ovog zadivljujućeg sporta, ugovorio mi i prvi profesionalni meč. Naravno, nisam ga razočarao. A ni sebe.

Boks je moja velika strast i moja istinska ljubav, zbog toga se nadam da će moja porodica i moji prijatelji prepoznati važnost ovog što radim.

Drugi profesionalni meč biće 11.8.2018. u Frankfurtu. Vjerujem da neću razočarati svoje trenere a ni ljude koji me prate, koji vjeruju u mene.

Pozivam svoje Bišćane da mi pruže podršku toga, meni veoma bitnog datuma”.

Hvala Harisu na ovako lijepoj i iskrenoj priči, a redakcija USKsport.ba portala, želi mu puno sreće u Frankfurtu, a i u daljoj karijeri u svijetu profi boksa!!

 

Facebook Comments