Bihać Mix sportova (BI) Novosti

Međunarodna utrka mira danas proputovala grad Bihać

Međunarodna utrka mira je danas u proputovanju zvanično ušla u Bosnu i Hercegovinu, tačnije na Granični prijelaz Izačić i kroz grad Bihać nastavila svoje putovanje do konačnog cilja, a to je ove godine Portugal. Utrci su se priključili i naši predstavnici, koji će dalje nastaviti utrku, a učesnike su dočekali predstavnici Atletskog kluba Bihać na čelu sa predsjednikom mr. Himzom Šabićem, te predsjednik Gradskog sportskog saveza gosp. Mladen Šantić i izaslanik načelnika grada Bihaća.

Pripadnici AK Bihać su sa članovima međunarodnog tima otrčali dionicu od GP Izačić do grada Bihaća, tačnije OŠ Harmani II, gdje su se družili sa učenicima škole, a potom nastavili utrku u pravcu Bos. Krupe.

Atletski klub Bihać ih je ispratio do izlaska iz grada Bihaća, te poželio im sreću u daljem trčanju kroz BiH i dalje. U ekipi koja trči kroz Bosnu i Hercegovinu su članovi iz BiH, Srbije, Hrvatske, Austrije, Rusije, Engleske, Amerike, Portugala.

Međunarodna utrka mira je neprofitna, nekomercijalna, nepolitička manifestacija, bez ikakvog političkog, komercijalnog, religijskog, rasnog ili nekog drugog konteksta, koja kroz Bosnu i Hercegovinu prolazi već dugi niz godina, a samim tim i kroz naš grad Bihać. Ova međunarodna manifestacija datira još od 1987. godine sa ciljem širenja ideja mira, saradnje, harmonije i razumjevanja. Utrku organizuju volonteri na taj način duh koji se širi ostaje nedirnut. Svake druge godine u periodu od sedam mjeseci trkači sa bakljom u ruci, koja je simbol utrke pređu oko 24.000km, kroz 42 zemlje Evrope. Utrka se organizuje na svim kontinentima  i do sada je bila u preko 150 zemalja svijeta.

 

 

 

Facebook Comments