Cazin Novosti Pojedinci Rezime U ŽIŽI

EKSKLUZIVNO: Lejla Hairlahović herojina Krajine, piše novu istoriju BiH rukometa

Lejla Hairlahović iz Cazina obnaša funkciju generalnog sekretara Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine. Nažalost, naš savez se nalazi u najtežoj situaciji od svog formiranja 1994.godine do danas.

Račun Saveza je blokiran, a isto tako Savez nema ni validnu registraciju. Zašto je to tako, nije lako objasniti, priča je kompleksna i duga, a istina je voda duboka. Nadamo se da će se u narednim mjesecima sve razjasniti, saznati i da će sve konačno izaći na čistac.

Ovaj uvod smo naveli samo ilustracije radi, da objasnimo u kakvim neuslovima radi ova djevojka na relaciji Cazin-Sarajevo-Cazin, gdje god je potrebno.

Bez ikakve finansijske naknade, volonterski, bez podrške, uz osporavanja i omalovažavanja velikog dijela BH rukometne javnosti, ova bivša rukometašica, profesorica engleskog jezika i budući doktor nauka iz oblasti etnologije i kulturne antropologije, radi nevjerovatne stvari za rukometni sport u Bosni i Hercegovini.

Zahvaljujući isključivo Lejlinoj inicijativi, kompletirala je i poslala aplikaciju za 2018 IHF/EHF Women’s Trophy u Tuzli. Aplikacija je prihvaćena od strane EHF-a i BiH je (u ovakvim uslovima!?) dobila domaćinstvo na turniru na kome učestvuje 8 reprezentacija.
To je bio okidač da se pristupi formiranju ženske rukometne juniorske reprezentacije, koja je upravo završila 1.ciklus okupljanja u Grudama, a pred sami turnir u Tuzli, slijedi i 2.okupljanje u Lukavcu.

Naravno da se, kada je ženski reprezentativni rukomet u pitanju, na ovome neće stati i upravo je u toku raspisani konkurs za selektore/izbornike i za ostale mlađe ženske kategorije.

Lejla je bila nosilac kompletne korespondencije i koordinacije sa EHF-om i ispravljanja “tuđe krive Drine” u vezi sa „slučajevima Nuić i Vranješ“, da bar u EHF-u ostavimo civilizacijski utisak, kad smo već bitku nepravdeno izgubili, nakon raznih neprimjerenih istupa u medijima.

Nakon svega, na osnovu iskustva iz našeg meča, Lejla je na adresu EHF-a poslala službeni prijedlog za izmjenu regulacija EHF-a za kvalifikacije, a pomenuti prijedlog je uvažen i došlo je do izmjene regulacija.

Za nas kasno, ali barem smo dobili malu satisfakciju da nam je učinjena nepravda.
Sada se slična stvar nikome i nikad više neće dogoditi.

U proteklom periodu, završila je opsežno istraživanje i obradu podataka koje je trajalo mjesec dana, pod patronatom EHF i IHF, nailazeći na blokadu i nekooperativnost naših pojedinih klubova.

Predstavnici tih klubova vjerovatno imaju previsoko mišljenje o svom statusu i vrijednosti ili smatraju da su istraživanja EHF-a suvišna, a biće da jednostavno ne razumiju važnost istih.

Na Konferenciji predsjednika i radionici EHF-a u Norveškoj održanoj u aprilu mjesecu, javno je pohvaljen rad i kooperativnost kancelarije RS BiH od strane čelnika EHF-a.

Po prvi puta RS BiH je dostavio prijedlog za nekog pojedinca iz BiH da uđe u strukture EHF-a, naime za zamjenskog računovođu EHF-a predložen je Goran Raca, takođe bivši rukometaš.

Velikim trudom, kompletirala je prijavu za potpisivanje RINCK Konvencije uz operativnu saradnju sa Hrvatskim rukometnim savezom, koji je u mnogome pomogao u ovom procesu.

Dobili smo najveće ocjene EHF-a za urađeni posao, a posebno je od strane EHF-a apostrofirana izuzetna saradnja RS BiH i HRS.

Nakon 18 godina čekanja, pozvani smo da u Glazgovu na 14. kongresu EHF-a pristupimo potpisivanju RICK konvencije. RINCK Konvencija je konvencija o zajednickom priznavanju standarda i certifikata u edukaciji rukometnih trenera u Evropi i predstavlja jedini način da naši treneri budu priznati i konkuretni, odnosno da se zaposle u drugim zemljama potpisnicama.

 

Za ovaj finalni čin, trebalo je prikupiti i prevesti preko 100 stranica dokumentacije, a čitav posao je trajao dva mjeseca intenzivnog rada.

Svakako je vrijedilo i ovo predstavlja novi početak u smislu edukacije naših trenera, a vjerujem da će svi naši klubovi i rukomet u cjelini imati veliku korist od stvarno edukovanih trenera.

Pokrenuta je inicijativa za osnivanje udruge trenera na području Federacije BiH kako bi se konačno formirala i udruga/udruženje na nivou RS BiH.

Dogovorena je organizacija seminara trenera u Tuzli.

Pokrenuta je istinska saradnja sa Agencijom za antidoping kontrolu BiH i započet ciklus edukacija po klubovima.

Pored toga, kao generalni sekretar, pripremila je osam sjednica UO (pozivi, materijali, zapisnici, zaključci, odluke i drugi akti).

U ovom periodu, poslano je oko 800 dopisa u zemlji i inostranstvu (službeni akti, odgovori, e-mail).

Radila je sve sekretarske poslove vezano za reprezentaciju, uz finansijski dio koji je podrazumijevao sve kalkulacije i obračune troškova.

Ugovorila je naredne pripreme u Brčkom i prijateljske utakmice sa Mađarskom za mušku rukometnu reprezentaciju.

Takođe završena je i prijava za žensku juniorsku reprezentaciju na Evropsko prvenstvo B divizije koje će se održati 2019.g.

Zašto sve ovo pišemo?

Ne treba Lejli advokat. Ona će se snaći i bez nas i bez rukometa, ali bilo bi je šteta izgubiti.
Ja rijetko ovako javno i transparentno nekoga hvalimo, jer sada smo robovi riječi i sve ovo što smo napisali na neki način obavezuje i nju i nas sve skupa.

Morali smo, radi BH rukometa.

RS BiH-e i rukometnom sportu nije se moglo desiti ništa bolje od ove vrijedne, inteligentne, promućurne, iskrene, poštene, elokventne, pismene, obrazovane, pametne, načitane djevojke ili žene kako hoćete.

Ne bih voljeli da je loša sluga, loših gospodara, koji su harali BH rukometom proteklih 20-tak godina, svojim nekorektnim odnosom i pritiscima, otjeraju i vrate nas na način rada koji nas je doveo na nivo na kome smo sad.

Istina je da smo trenutno skoro na dnu, ali ova žena treba podršku svih onih koji BH rukometu žele dobro. Treba podršku svih onih koji žive za rukomet, a ne od rukometa, svih onih koji su u stanju objektivno sagledati sopstvene vrijednosti i shvatiti da rukomet ima mnogo veću dimenziju nego su to naša mala mista i klubovi, gdje se liječe individualni kompleksi i vode sitnošićardžijske politike.

Ona je ponos Krajine, grada Cazina, ima znanje, energiju, volju i snagu, treba joj podrška…pomozimo joj!!

 

„Nakon skoro 20 godina, napravila sam nesto sto ljudi nisu htjeli ili nisu znali. Rukometni savez BiH ce potpisati RINCK Konvenciju u junu u Skotskoj!
RINCK Konvencija je konvencija o zajednickom priznavanju standarda i certifikata u edukaciji rukometnih trenera u Evropi – jedini nacin da nam treneri budu priznati i konkurentni.
Pred nama je cijeli proces standardizacije i obuke trenera jer smo jedni od rijetkih koji je nisu potpisali“.
– istakla je naša Lejla Hairlahović.

 

Facebook Comments