B.Krupa Novosti Odbojka (B.K.) U ŽIŽI

ZANIMLJIVO: Odbojka na snijegu uskoro olimpijski sport, a prvi mečevi odigrani u Bos. Krupi

Odbojka na snijegu postaje sve popularnija i uskoro bi mogla da postane sastavni dio Zimskih olimpijskih igara. Ovaj sport je promovoisan upravo na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu, a jedan od promotora sa naših prostora, koji je uzeo učešće na promociji odbojke na snijegu u revijalnom meču Zimskih olimpijskih igara je proslavljeni Srbijanski odbojkaš Valdimir Grbić , za kojeg je utakmica bila veliki izazov.

Sve gore navedeno možda i nije toliko interesantno, koliko je interesantna činjenica od kud je potekla ideja za igranje odbojke na snijegu? Ideja je nastala upravo na našem kantonu, tačnije u Bos. Krupi još prije punih šest godina, kada je u organizaciji Odbojkaškog kluba Una iz Bos. Krupe, organizovan “Prvi noćni turnir u odbojci na snijegu”. Ideja za pokretanje i organizaciju ovog turnira je potekla od Krupljanina gosp. Samira Elezovića, inače dugogodišnjeg sportskog radnika u struci odbojke.

U februaru mjesecu 2012. godine u Bos. Krupi je na sportskim terenima SRC Ade, održan “Prvi noćni turnir u odbojci”, a učešće je uzelo dvanaest ekipa iz Bos. Krupe, Prijedora i Bihaća. Pobjednik turnira je bila ekipa Vožda iz Prijedora, koja je nastupala u sastavu : Davor Drinić, Ivana Jazić, Nemanja Pilipović i Vesna Đukić. Još tad 2012. godine vladalo je veliko interesovanje pa je mnogobrojna publika uživala u jedanaest odigranih susreta te večeri, a Prijedorčani su osvojili turnir bez izgubljenog seta.

Finalni susret su odigrale ekipe Vožda iz Prijedora i ekipa Beton iz Bihaća, a treću poziciju je zauzela ekipa Mikase iz Bos. Krupe. Za najuspješnijeg smečera proglašena je Vesna Đukić iz OK Vožd Prijedor, dok je najbolji igrač turnira bio Adnan Zećirević, član OK Bihać, koji je nastupio za ekipu Beton iz Bihaća.

Odbojka na snijegu postaje sve popularniji sport i kod nas u BiH ali zasigurno moramo biti ponosni, što je upravo ideja za odbojku na snijegu u BiH, potekla iz Bos. Krupe, tačnije od gosp. Samira Elezovića, a ne od drugih, koji uporno ovu ideju prisvajaju kao svoju u posljednje vrijeme.

Proteklog mjeseca je održan  promotivni turnir na Kozari, a OS BiH će sa OS RS i OS FBiH olimpijskim centrima Jahorina i Bjelašnica donirati opremu koja će služiti za promociju odbojke na snijegu.

Fotografije sa “Prvog noćnog turnira odbojke na snijegu” Bos. Krupa, februar 2012. godine.

 

Facebook Comments