Bihać Klubovi Košarka u kolicima (BI) Novosti Rezime U ŽIŽI

KIK Una Sana s ponosom slavi dvadeset godina postojanja

Nakon Zenice, Sarajeva, Tuzle, Cazina u Bihaću je utemeljen novi sportski kolektiv, promovisan novi sport do sada neviđen na prostorima Bihaća. Riječ je o košarci u kolicima, riječ je o tadašnjoj sekciji KIK Una Sana, koju je predvodio  predsjednik Alija Duraković-Gumeni, koji je uz pomoć ostalih invalida u kolicima došao na ideju o formiranju i pokretanju ove sekcije.

Košarkaši KIK Una Sana su tačno prije dvadeset godina, krenuli sa svojim prvim košarkaškim koracima u kolicima. Bila je to velika nepoznanica za njih, međutim velika volja, snaga, entuzijazam koja vlada u ovim momcima, prevladala je veoma tešku situaciju i trnovit put na ostvarivanju svojih ciljeva, da bi danas nakon dvadeset godina postojanja uživali u svojim uspjesima.

U svojoj povijesti KIK Una Sana je ubilježila fantastične rezultate, sedam puta su bili državni prvaci, sedmo mjesto  u KUP-u šampiona Evrope, na kojem su sudjelovali čak sedam puta, jednom prvaci našeg državnog KUP-a.

Četiri sezone su u Regionalnoj košarkaškoj ligi NLB Wheel, gdje su dva puta ostvarili šampionske uspjehe sa osvojenim prvim mjestom, jednom trećim i jednom četvrtim mjestom.

Dala je KIK Una Sana i reprezentativce, koji su ubilježili svoje nastupe poput Alage Pašića, Sabahudina Šušnjara, Adnana Šečića i Almira Halilagića. Na putu reprezentativni nastupa su i mladi perspektivni Ramo Rekanović, koji u posljednje vrijeme pruža vrhunske partije. Tu su i ostali kandidati za državni dres.

KIK Una Sana je dobitnik Povelje grada Bihaća, najvećeg priznanja.

Vrijedno pomena je svakako da trenutnu funkciju Direktora reprezentacije košarke u kolicima BiH, upravo obavlja dugogodišnji član KIK Una Sana i jedan od najstarijih igrača, reprezentativac BiH, Alaga Pašić.

Nakon svih ovih uspjeha, nakon ovoliko truda, nakon vrhunskih postignutih rezultata, ovi momci, ovaj sport grada Bihaća zaslužuje zasigurno veliku pažnju i poštovanje prema njima samim a i košarka u kolicima zaslužuje posebno mjesto u našem sportu. Nažalost to nije tako u Bihaću! Pitamo se zašto njihove utakmice prati samo tek nekoliko gledaoca, zašto su ovi ljudi, ovi momci medijski zapostavljeni?

Svakako ne smijemo i ne želimo da zaboravimo bivše igrače kluba, koji su nažalost preminuli, Samir Kurtiši, Midhad Čelebić i Nurija Kličić koji su s ponosom branili boje kluba a ovim putem im odajemo posebnu počast.

Danas boje kluba brane: Alaga Pašić, Ilijaz Veladžić, Hasan Šarić, Dino Ljubijankić, Armin Aziraj, Haris Hasanagić, Adnan Šečić, Amir Čolić, Ramo Rekanović, Dino Dizdarić, Sabahudin Šušnjar, Almir Halilagić, Nikola Šimić, Alen Murtić i Rifat Kozlica.

 Mišljenja smo da oni zaslužuju mnogo više, pa na kraju krajeva zbog onoga što su učinili za ovaj grad, ovaj kanton i državu Bosnu i Hercegovinu.

” Vi ste nas zadužili da Vas medijski i na svaki drugi način pratimo, dok postojimo. Za nas ste ponos bili i ostali! Redakcija portala usksport.ba,  želi ovim putem da Vam se zahvali na fer i korektnoj suradnji u proteklom periodu. Želimo Vam mnogo zdravlja, sreće i naravno sportskih uspjeha u daljem radu povodom Vašeg dvadesetog rođendana”. – predsjednik udruženja USKSPORT.BA.

 

 

Facebook Comments